Cateva cuvinte

In primul rand as vrea va multumes ca imi vizitati blogul ,pentru cei care cunosc animale la ananghie si vor sa incerce sa le dea spre adoptie pot posta aici ,la fel si pentru cei care vor sa adopte pot sa isi faca aici public anuntul.Multumesc !

duminică, 13 februarie 2011

Dresaj eficient pentru catei

Niciun caine nu se naste cu bune maniere. Facerea nevoilor pe covoare, sarirea entuziasta pe musafiri, tragerea foarte puternica cand este in lesa la plimbare – totul e perfect acceptabil in lumea canina. Este de datoria dumneavoastra sa-l invatati sa se poarte asa cum vrem noi oamenii. Daca nu va invatati cainele cum sa se poarte si apoi va asteptati sa se comporta bine este ca si cum nu v-ati trimite copilul la scoala si v-ati astepta sa termine facultatea cu note maxime.

 Pe langa faptul ca va veti face convietuirea cu cainele mult mai placuta, dresajul este cel mai bun dar pe care il puteti face catelului dumneavoastra,fiindo  modalitate foarte buna de a stabili o legatura puternica cu cainele dumneavoastra.
 In ciuda zicalei ca un caine batran nu poate invata trucuri noi, nu exista o limita de varsta pana la care poate invata: cateii de trei saptamni pot invata, la fel si cainii adulti. Indiferent daca tocmai ai luat un catel sau un caine adult, regula e aceiasi: invata sa fii un bun profesor.

 Sfaturi pentru dresaj
  Indiferent ce doriti sa-l invatati pe cainele vostru, de la a-si face nevoile afara pana la “sezi” sunt cativa pasi ce vor usura procesul.
1. Fiti perseverenti
    Folositi acelasi cuvant pentru o anume comanda. Daca veti folosi “vino” timp de o saptamana, apoi “vino aici” , si “vino aici baiete” in urmatoarea va veti deruta cainele. Daca uneori va lasati cainele sa va traga in timp ce este in lesa, iar alteori il pedepsiti il veti deruta din nou. Asigurati-va ca persoanele familiare cainelui respecta regulile si folosesc aceleasi cuvinte pentru comenzi.
2. Folositi lauda si recompensa
    Aproape toti dresorii moderni considera ca un caine va invata mai bine si mai repede atunci cand ii laudam si ii recompensam pentru reusite decat atunci cand ii pedpsim pentru greseli.
    Cele mai bune motivante sunt de obicei o gustare mica – daca faceti dresajul inainte de masa – si o lauda entuziazta. Nu va ingrijorati ca animalul va lucra numai pentru mancare. Odata ce cainle va intelege ce ii cereti veti putea sa-i dati mancare sporadic si eventual sa o eliminati total din procesul de dresaj.
     Daca animalul dumneavoastra nu este asa de interesat de mancare incercati sa folositi doar lauda (fara gustare) sau puteti folosi o jucarie preferata sau o rasplata fizica cum ar fi un scarpinat pe burtica sau dupa urechi.
3. Folositi recompensele la momentul potrivit
    Lauda si recompensa trebuie sa vina imediat dupa ce cainele a executat o comanda corect , pentru a putea astfel sa faca conexiunea – “Hei, de cate ori imi fac nevoile afara primesc o recompensa! O sa fac asta mai des.”
4. Faceti dresajul scurt si distractiv
    Dresajul merge cel mai bine daca este distractiv si va opriti inainte sa devina plictisitor si frustrant, atat pentu dumneavoastra cat si pentru caine. Pastrati o stare energetica, dar nu prea aspra si incercati sa faceti sesiunile scurte. Cinci sau zece minute sunt suficiente pentru inceput sau puteti sa faceti mini-sesiuni in timpul zilei, mai ales daca aveti un catel  - la fel ca si copiii, au perioade scurte in care pot fi concentrati.
5. Usurati munca catelului dumneavoastra 
    Cand lasati un caine ce nu si-a facut nevoile toata ziua sa umble liber si nesupravegheat prin casa, permiteti o greseala ce se poate transforma intr-un obicei prost. Cand incepeti sa exersati comanda “vino” intr-un parc pentru catei unde sunt un milion de distractii faceti posibila o greseala ce se poate transforma intr-un comportament prost.
     Antrenati-l incet si incepeti intr-un loc familiar, linistit, fara distractii si cresteti nivelul de dificultate treptat.
6. Pastrati-va calmul
    Tipetele catre caine si lovirea lui nu-l vor invata sa-si faca nevoile afara sau sa sada la comanda. Il vor invata ca sunteti infricosator si imprevizibil. Dresajul calm facut cu perseverenta este cea mai buna cale sa va faceti cainele sa va asculte si sa va respecte
7. Mergeti la o scoala de dresaj
    Cartile si imaginele video pot fi de folos, dar nu exista substitut pentru experienta unui dresor profesionist. Lectiile de dresaj sunt acceptabile ca pret si sunt o modalitate foarte buna pentru a invata cum sa dresati. De asemenea aceasta modalitate va ajuta catelul sa socializeze cu alti caini si oameni – lucru foarte important pentru a avea un caine non-agresiv.
8. Continuati sa exersati!
    Nu va asteptati ca odata ce cainele dumneavostra a invatat ceva, a invatat acest lucru pe viata. Cainele dumneavoastra poate s piarda noua abilitate fara antrenamente periodice.
9. Adaptati dresajul la personalitatea cainelui dumneavostra
    Fiecare caine este diferit si va reactiona diferit in functie de metodele de dresaj folosite. Unii caini sunt atat de sensibili incat o voce mai ascutita sau o lauda energica le va starni o stare de entuziasm; acestia au nevoie de un ghidaj calm si incet. Altii inteleg mai greu si au nevoie de multe repetitii pentru a invata toate regulile.  Unii  catei destepti vor incerca sa inteleaga ce inseamna regulile voastre: Doar in casa asta n-am voie sa dorm pe canapea sau in toate casele? De asemenea sunt caine care sunt foarte incapatanati si refuza sa li se comande.
     Comportamentul cainelui dumneavoastra si nu rasa lui este cel mai bun indicator. Puteti face un test de personalitate  pentru a vedea ce fel de caine aveti si ce metoda sa folositi pentru a-l dresa.
     Tineti minte ca desi caini diferiti raspund la metode diferite, toti au nevoie de un lider binevoitor. Tipetele, lovirile si alte tehnici ce aduc durere si frica nu sunt niciodata o solutie pentru niciun caine – ar putea sa le cauzeze o problema comportamentala sau sa le agraveze una deja existenta.
In concluzie
    Dresajul este cea mai buna investitie pe care o puteti face in relatia dumneavoastra cu cainele. Trebuie insa sa va documentati mai intai pentru a invata o modalitate de a comunica pe care cainele dumneavoastra sa o inteleaga. Fiti persistent si rabdator si mai degraba recompensati cainele pentru ceva bine facut decat sa-l pedepsiti pentru greseli, si nu uitati puteti dresa un caine de orice varsta 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu