Cateva cuvinte

In primul rand as vrea va multumes ca imi vizitati blogul ,pentru cei care cunosc animale la ananghie si vor sa incerce sa le dea spre adoptie pot posta aici ,la fel si pentru cei care vor sa adopte pot sa isi faca aici public anuntul.Multumesc !

marți, 22 februarie 2011

Cateva lucruri despre perusi

Pentru cei care nu stiau perusi sunt o subspecie a papagalilor ca si Micul Alexander,Ara,jako etc.

 Este raspandit in Australia. Lungimea totala a pasarii este de 20-22 cm din care coada este de aproximativ 10 cm; aripa masoara 9 cm. Perusii ondulati traiesc in stoluri care se deplaseaza de la un loc la altul pentru a-si gasi hrana alcatuita in special din semintele plantelor ierboase (diferite graminee si alte plante cu seminte), abundente in stepele intinse australiene. Pe langa diferite seminte mai consuma frunze si verdeturi fragede, muguri ca si unele fructe pe care le ciugulesc. Daca hrana se imputineaza stolurile isi schimba locurile de hranire, mai ales in ajunul perioadei de reproducere, cand se stabilesc in sectoare cu conditii cat mai favorabile. Seara si dimineata se deplaseaza in locurile cu ape, unde se adapa si se scalda. Nici in perioadele de reproducere perechile nu se izoleaza, ci cuibaresc in colonii, in scorburile copacilor.
       Depun 4-6 oua in cuiburile amenajate mai ales in arborii de cauciuc cu scorburi. Clocitul (incubatia) dureaza 3 saptamani, timp in care masculul are grija de hranirea femelei, cu hrana pe care o aduce in gusa, ceea ce face ca femela sa paraseasca destul de rar cuibul. Puii zboara din cuib la varsta de 5 saptamani, fiind suficient de dezvoltati pentru a-si insotii parintii.
 Perusii ondulati sunt pasari dinamice, mobile si mai ales foarte comunicative, emitand permanent sunete de chemare si de comunicare reciproca, care, la nivelul intregului stol capata o rezonanta si o sonoritate ampla si variata, animand mediul inconjurator. Pasarile foarte tinere, tinute separat pot fi invatate sa imite cuvinte in tonalitatile specifice timbrului lor. Acest lucru este posibil dupa repetari dese ale cuvintelor, pronuntate clar si cu intonatie cat mai placuta. Invatarea cuvintelor se face succesiv, mai intai cate o silaba, apoi cate un cuvant si abia ulterior mai multe cuvinte. Desigur insa ca perusii nu pot rivaliza la pronuntarea cuvintelor cu papagali de talie mai mare, care sunt mai buni imitatori.
Hrana usacata este alcatuita in special din seminte de mei si ovaz, consumul mediu zilnic pentru o pasare fiind de aproximativ 15-20 g, adica 4,5-6 kg de seminte pe an. Acest consum este relativ mare pentru o pasare ce cantereste intre 40-60 g, deci un perus consuma zilnic hrana echivalent cu o treime din greutatea sa. Acest lucru se datoreaza metabolismului ridicat, pasarile avand astfel energie foarte multa, ceea ce le face sa fie asa de vioaie. Pe langa hrana uscata, perusii consuma si hrana moale, dintre care cea mai raspandita este oul fiert, amestecat cu biscuiti sau pesmet. Oul este un aliment complex, ce contine toate elementele nutritive necesare unei pasari, insa trebuie administrat cu atentie deoarece acesta trebuie consumat in scurt timp, oul fiind un aliment usor alterabil si putand provoca deranjamente intestinale si chiar hepatita. Hrana verde nu trebuie sa lipseasca din meniul papagalilor, aceasta fiind formata din rocoina, papadie, patlagina, traista ciobanului, trifoi, lucerna, spanac, salata si frunze de morcov, insa frunzele trebuie sa fie proaspete si uscate, frunzele ude putand provoca indigestii. Un alt element important al hranei perusilor il constituie ramurile de pomi de esenta moale cum ar fi salcia, plopul, teiul. Asigurati-va ca ramurile sa nu fie stropite cu pesticide. Acestea au rolul de a satisface nevoia de a roade a perusilor si de a completa necesarul de vitamine a acestora.

  Reproducerea perusilor ondulati comuni se face cu destul de multa usurinta. Varsta minima de reproducere este de 8 luni la femele si 12 luni la masculi. Reproducerea se face
 in 2-3 serii, depinzand de randamentul pe care pasarile il dau. In cazul imbolnavirii sau rezultatelor slabe la reproducere, pasarile sunt trecute la repaus pentru refacere. Cuibul de reproducere are baza de 16 X 20 cm si inaltimea de 22 cm, cu gaura de intrare de 4,5 cm. El se ataseaza exterior la o colivie metalica cu baza de 30 X 50 cm si inaltimea de 30 cm in cazul reproducerii pe perechi.
      In cazul reproducerii in voliere cuiburile de reproducere trebuie sa fie cat mai asemanatoare deoarece se pot crea conflicte in cazul in care dou femele prefera acelasi cuib. Reproducerea in voliere are cateva avantaje si anume usurinta hranirii si eventual un randament mai ridicat al pasarilor la reproducere, insa personal preferam inmultire pe perechi separate deoarece astfel se pot obtine pasari de o calitate superioara si se pot observa separat performantele reproducatorilor. In perioada de repaus, pasarile se separa pe sexe, ceea ce usureaza acceptarea partenerului in momentul in care se trece la o noua serie de reproducere. La un cuib se lasa doar 3-4 pui pentru ca acestia sa fie bine hraniti si sa nu-si epuizeze parintii. Puii se separa la 5-6 saptamani cand devin independeti de parinti si mananca singuri. Acest moment se poate identifica si prin observarea lungimii cozii, atunci cand aceasta este aproximativ egala cu cea a parintilor. Puii se separa de asemenea pe sexe si sunt tinuti in voliere pentru a se maturiza. Spor la ... reproducere! :)
     Bolile nu constituie o problema pentru perusi atata timp cat alimentatia este corespunzatoare, primesc din plin aer curat, lumina si un loc mare pentru zbor care este curat si deparazitat. Dezinfectarea si deparazitarea de fac de doua ori pe an prin curatirea si varuirea incaperii in care sunt tinuti papagalii, cat si prin vopsirea cu motorina a tuturor partilor metalice si de lemnarie. Custile si cuiburile sunt introduse in incapere abia dupa uscarea varuielii si aerisirea incaperii pana cand dispare orice miros neplacut. Un rol important in prevenirea bolilor il are aerul curat, astfel in camerele aglomerate cu papagali aerisirea este obligatorie de mai multe ori pe zi. Lumina de asemenea este un factor important pentru sanatatea papagalilor, incaperea trebuind sa fie luminoasa si calduroasa, pe perioada iernii fiind de preferinta o camera incalzita. Astfel prin respectarea acestor catorva simple reguli veti avea papagali sanatosi si vioi.
 O calitatea deosebita pe care o au aceste minunate pasari este aceea ca unele exemplare pot imita vocea omeneasca. Calitatea cuvintelor pe care le pot pronunta perusii este insa destul de slaba si nu se pot compara cu alte exemplare de talie mare care pot pronunta cuvinte mai clar. Prin exercitii pe care vi le vom prezenta in continuare, perusii pot totusi invata unele cuvinte.
     In primul rand perusii pot fi invatati sa vorbeasca doar daca sunt luati de mici de langa parinti si crescuti separat, fara a avea contact cu alti papagali. Papagalii trebuie luati de langa parinti inca din cuib (cel mai indicat) insa in acest caz ei trebuie hraniti zilnic cu mei decorticat si cu terci de gris pana cand incep sa manance singuri, fie la maxim o saptamana dupa ce au iesit din cuib. Papagalul ales trebuie sa fie cat mai bland, sa nu se sperie cand apropiem mana de el. De asemenea un criteriu important al alegerii perusuilor este cel al sexului, la perusii ondulati mai buni vorbitori fiind masculii. Stabilirea sexului la o varsta asa frageda este dificila insa iata un indiciu care va poate ajuta: culoarea ceromei ce inconjoara narile la masculi este in intregime de culoarea roz-violacee, pe cand la femele este roz-violacee pe margini, slabind in intensitate pana in dreptul narilor unde este bleu-albicioasa.
  Dupa alegerea puiului potrivit, acesta se tine intr-o cusca de marime medie 50 X 30 X 20 cm cu vase cu apa, hrana obisnuita descrisa mai sus, si nisip pe jos. Acesta trebuie tinut izolat fata de alti papagali, pentru a nu auzi cantecele acestora, deoarece acest lucru l-ar face sa nu mai imite vocea omeneasca.
     Primul lucru ce trebuie facut este imblanzirea perusului, prin evitarea zgomotelor si a miscarilor bruste. Trebuie sa ne apropiem de cusca si cu miscari line sa punem mana pe el, fara sa-l speriem, sa il mangaiem pe ceafa si pe partile laterale ale capului. Dupa ce repetam acest lucru de mai multe ori, il invatam sa ne stea pe deget si incet putem sa-l scoatem din colivie.La primele incercari de a-l scoate din colivie probabil se va speria si va zbura prin camera, lovindu-se de pereti si de geam. Trebuie lasat sa se linisteasca si de cele mai multe ori se intoarce singur la crescator. In caz contrar il prindem usor, cu blandete si il punem inapoi in colivie.In tot acest timp ii repetam numele sau cuvantul care vrem sa-l invete.Repetam aceste exercitii de mai multe ori pe zi pana cand papagalul se imblanzeste si se imprieteneste su crescatorul.
     Dupa ce s-a imblanzit, perusul este lasat sa zboare in camera si se observa ca este foarte prietenos cu cresatorul, asezandu-se pe umerii lui, pe deget, etc. Partea cea mai importanta in acest moment este repetarea cuvantului (la inceput este de preferinta alegerea unor cuvinte usoare Riki, Kiki, Miki, etc.) de multe ori pe zi, pana cand il pronunta (pe la varsta de 3-6 luni). Este important ca atat pe perioada de invatare cat si dupa ce pronunta cuvantul, sa nu pronuntam nici un alt cuvant. Este indicat ca invatarea perusului sa fie facuta de o singura persoana, pentru ca papagalul sa nu auda alt timbru vocal care sa-l enerveze sau sa-l dezorienteze. Performante mai bune in invatarea perusilor sa vorbeasca il au femeile si copiii, deoarece au vocea mai subtire si astfel mai apropiata de glasul papagalului.
     Dupa ce l-am invatat un cuvant, se trece la invatarea altuia nou, cu repetarea cuvintelor ce le-a invatat deja, in caz contrar putand sa uite ce a invatat. Dupa ce a invatat mai multe cuvinte se poate trece la invatarea unor propozitii scurte, insa nu i se pronunta decat un cuvant sau o propozitie odata si dupa ce a invatat-o bine se trece la urmatoare.
     Un mod interesant si eficace de a invata un papagal sa vorbeasca este prin inregistrarea unui cuvant pe caseta si redarea in mod repetat.
     Astfel pentru a invata un papagal sa vorbeasca este nevoide de multa rabdare, insa un astfel de efort se merita pe deplin, rasplata fiind satisfactia pe care o veti avea cand papagalul va va striga pe nume cand veti intra in camera :). Succes!

duminică, 13 februarie 2011

O realitate cruda

Realitatea tristă şi anormală pentru unii, înseamnă hrană pentru vietnamezi. Carnea de câine se vinde în măcelării foarte bine. Pe bucăţi, un câine întreg sau doar organele. Fiecare după cum preferă, transformându-se astfel, pentru noi ceilalţi care vedem în câine un adevărat companion, un fel de… canibali.
Totuşi, multe abatoare de câini au fost închise săptămâna trecută, din cauza unei epidemii de holeră, autorităţile din Hanoi temându-se ca nu cumva, oamenii să ia crutna boală de la carnea pe care o consumă. În anumite locuri doar, pe stradă, în cuşti, vezi câini simpatici şi grăsuţi, aşteptânu-şi călăii. Un pas mai încolo, câini tăiaţi îşi aşteaptă cumpărătorii dornici să pregătească masa pentru familie. Oare cei din cuşti, nu simt necazul care îi paşte?

Ce trebuie facut cand aducem noul catel acasa?

Te-ai hotarat intr-un final ca cel mai bun companion pentru tine si familia ta ar fi uncatel . Dupa ce te-ai decis si asupra rasei si a crescatorului de unde sa-l achizitionezi, a venit momentul ca noul membru al familiei sa-si ia teritoriul in primire. Cum este pentru intaia oara cand pune piciorul in casa si viata ta, trebuie sa fii cat mai bine pregatit pentru ca ulterior niciunul sa nu aveti de suferit. Iata ce ar trebui sa te preocupe atunci cand aduci noul catel acasa
- achizitioneaza dinainte toate cele necesare unui caine pentru traiul de zi cu zi (hrana, culcus, jucarii, lesa, zgarda s.a.). In momentul in care te decizi sa cumperi hrana ar fi de dorit sa discuti cu proprietarul cainelui despre ce tip de hrana i-a oferit acesta si cel putin pentru o luna sa-i furnizez acelasi tip de hrana, ulterior urmand sa-l obisnuiesti cu alt tip de mancare daca doresti. Cumpara castroane pentru mancare si pentru apa, de dimensiunile potrivite taliei catelului. Daca il hranesti pe teren alunescos ar fi bina sa iei castroane cu sistem antiderapat, altfel mancatul catelului se va transfirma intr-o plimbare prin toata incaperea. Cainii au nevoie de un loc al lor, si numai al lor, unde sa se retraga cand se simt amenintati si mai ales unde sa doarma, acesta ar fi culcusul. Care poate fi cosulet, patura sau o cusca, nu are importanta forma si culoare ci trebuie sa fie al lui. Pentru ca sa nu se plictiseasca atunci cand nu-i poti oferi compania ta, ia-i niste jucarii. Acestea vor salva o parte din pantofii si mobila ta. Inca de mic trebuie obisnuit cu zgarda, iar cand iesiti cu lesa. De aceea e bine sa le ai inca de la inceput. Pentru toaletare si intretinere trebuie sa aiperiipiepteni, daca ai un catel cu par lung si semilung, sampoane potrivite tipului de par al cainelui.

- stabiliti in cadrul familiei regulile referitoare la cine se ingrijeste de noul colocatar. Acesta trebuie hranit, plimbat, periat si spalat, educat. Ideal ar fi ca un singur membru sa fie cel care se ocupa de educatia cainelui, deoarece cainii fiind animale de haita recunosc un singur sef si doar de acest vor asculta. In plus daca doua persoane dau comenzi in acelasi timp sau contradictorii atunci cainele va fi buversat si nu va stii cum sa reactioneze. Daca aveti copii mici educati-i cum trebuie sa se poarte cu catelul, astfel preintampinati ca unul din ei sa fie ranit.

- trasati regulile casei referitoare la catel. Educat de la inceput cu ce ii este permis si ce nu sa faca va duce la o convietuire placuta. Invatati-l unde are dreptul sa intre, daca poate sau nu sa stea pe canapea, unde are voie sa doarma, unde are voie sa-si faca nevoile, cat e inca pui, ulterior trebuie invatat sa se ceara afara.

fiti consecvent in educatie. Trebuie socializat inca de mic cu oamenii, alte animale. Invatati-l comenzile de baza, mai tarziu cele mai elaborate, pentru ca sa aveti un caine educat mereu pregatit sa va asculte si care sa poata fi scos in lume fara emotii. Cum spuneam si mai sus o singura persoana trebuie sa se ocupe de dresaj, care trebuie sa aiba grija sa dea de fiecare data comanda sub aceeasi forma cum a facut-o si anterior.

- indepartati din preajma cainelui orice obiect care poate fi daunator sau periculos pentru el. Fire electrice, prize, plante, chimicale sau jucarii pentru copii pot fi ataragtoare pentru catel, dar periculoase. Aveti grija mereu ca acestea sa nu fie intr-un loc unde cainele poate ajunge.

faceti o programare la veterinar. Catelul are nevoie de vaccinuri, deparazitari si foarte important microcip. Daca puiul e de rasa mare, din cele considerate periculoase, va trebui inregistrat la politie. De asemenea daca e un catel cu valoare chinologica trebuie inscris in asociatia chinologica judeteana, astfel veti primi drept de monta iar viitorii puiutii vor fi recunoscuti de toate organele din domeniu.

daca mai detineti si alti caini sau alte animale, aveti grija ca acestia sa socializeze si sa se respecte, pentru ca sa nu aveti ulterior conflicte care sa se soldeze cu raniri sau pagube.

Daca vei respecta aceste cateva reguli simple, atunci cu certitudine te vei bucura la maximum de compania si dragostea catelului tau.

Dresaj eficient pentru catei

Niciun caine nu se naste cu bune maniere. Facerea nevoilor pe covoare, sarirea entuziasta pe musafiri, tragerea foarte puternica cand este in lesa la plimbare – totul e perfect acceptabil in lumea canina. Este de datoria dumneavoastra sa-l invatati sa se poarte asa cum vrem noi oamenii. Daca nu va invatati cainele cum sa se poarte si apoi va asteptati sa se comporta bine este ca si cum nu v-ati trimite copilul la scoala si v-ati astepta sa termine facultatea cu note maxime.

 Pe langa faptul ca va veti face convietuirea cu cainele mult mai placuta, dresajul este cel mai bun dar pe care il puteti face catelului dumneavoastra,fiindo  modalitate foarte buna de a stabili o legatura puternica cu cainele dumneavoastra.
 In ciuda zicalei ca un caine batran nu poate invata trucuri noi, nu exista o limita de varsta pana la care poate invata: cateii de trei saptamni pot invata, la fel si cainii adulti. Indiferent daca tocmai ai luat un catel sau un caine adult, regula e aceiasi: invata sa fii un bun profesor.

 Sfaturi pentru dresaj
  Indiferent ce doriti sa-l invatati pe cainele vostru, de la a-si face nevoile afara pana la “sezi” sunt cativa pasi ce vor usura procesul.
1. Fiti perseverenti
    Folositi acelasi cuvant pentru o anume comanda. Daca veti folosi “vino” timp de o saptamana, apoi “vino aici” , si “vino aici baiete” in urmatoarea va veti deruta cainele. Daca uneori va lasati cainele sa va traga in timp ce este in lesa, iar alteori il pedepsiti il veti deruta din nou. Asigurati-va ca persoanele familiare cainelui respecta regulile si folosesc aceleasi cuvinte pentru comenzi.
2. Folositi lauda si recompensa
    Aproape toti dresorii moderni considera ca un caine va invata mai bine si mai repede atunci cand ii laudam si ii recompensam pentru reusite decat atunci cand ii pedpsim pentru greseli.
    Cele mai bune motivante sunt de obicei o gustare mica – daca faceti dresajul inainte de masa – si o lauda entuziazta. Nu va ingrijorati ca animalul va lucra numai pentru mancare. Odata ce cainle va intelege ce ii cereti veti putea sa-i dati mancare sporadic si eventual sa o eliminati total din procesul de dresaj.
     Daca animalul dumneavoastra nu este asa de interesat de mancare incercati sa folositi doar lauda (fara gustare) sau puteti folosi o jucarie preferata sau o rasplata fizica cum ar fi un scarpinat pe burtica sau dupa urechi.
3. Folositi recompensele la momentul potrivit
    Lauda si recompensa trebuie sa vina imediat dupa ce cainele a executat o comanda corect , pentru a putea astfel sa faca conexiunea – “Hei, de cate ori imi fac nevoile afara primesc o recompensa! O sa fac asta mai des.”
4. Faceti dresajul scurt si distractiv
    Dresajul merge cel mai bine daca este distractiv si va opriti inainte sa devina plictisitor si frustrant, atat pentu dumneavoastra cat si pentru caine. Pastrati o stare energetica, dar nu prea aspra si incercati sa faceti sesiunile scurte. Cinci sau zece minute sunt suficiente pentru inceput sau puteti sa faceti mini-sesiuni in timpul zilei, mai ales daca aveti un catel  - la fel ca si copiii, au perioade scurte in care pot fi concentrati.
5. Usurati munca catelului dumneavoastra 
    Cand lasati un caine ce nu si-a facut nevoile toata ziua sa umble liber si nesupravegheat prin casa, permiteti o greseala ce se poate transforma intr-un obicei prost. Cand incepeti sa exersati comanda “vino” intr-un parc pentru catei unde sunt un milion de distractii faceti posibila o greseala ce se poate transforma intr-un comportament prost.
     Antrenati-l incet si incepeti intr-un loc familiar, linistit, fara distractii si cresteti nivelul de dificultate treptat.
6. Pastrati-va calmul
    Tipetele catre caine si lovirea lui nu-l vor invata sa-si faca nevoile afara sau sa sada la comanda. Il vor invata ca sunteti infricosator si imprevizibil. Dresajul calm facut cu perseverenta este cea mai buna cale sa va faceti cainele sa va asculte si sa va respecte
7. Mergeti la o scoala de dresaj
    Cartile si imaginele video pot fi de folos, dar nu exista substitut pentru experienta unui dresor profesionist. Lectiile de dresaj sunt acceptabile ca pret si sunt o modalitate foarte buna pentru a invata cum sa dresati. De asemenea aceasta modalitate va ajuta catelul sa socializeze cu alti caini si oameni – lucru foarte important pentru a avea un caine non-agresiv.
8. Continuati sa exersati!
    Nu va asteptati ca odata ce cainele dumneavostra a invatat ceva, a invatat acest lucru pe viata. Cainele dumneavoastra poate s piarda noua abilitate fara antrenamente periodice.
9. Adaptati dresajul la personalitatea cainelui dumneavostra
    Fiecare caine este diferit si va reactiona diferit in functie de metodele de dresaj folosite. Unii caini sunt atat de sensibili incat o voce mai ascutita sau o lauda energica le va starni o stare de entuziasm; acestia au nevoie de un ghidaj calm si incet. Altii inteleg mai greu si au nevoie de multe repetitii pentru a invata toate regulile.  Unii  catei destepti vor incerca sa inteleaga ce inseamna regulile voastre: Doar in casa asta n-am voie sa dorm pe canapea sau in toate casele? De asemenea sunt caine care sunt foarte incapatanati si refuza sa li se comande.
     Comportamentul cainelui dumneavoastra si nu rasa lui este cel mai bun indicator. Puteti face un test de personalitate  pentru a vedea ce fel de caine aveti si ce metoda sa folositi pentru a-l dresa.
     Tineti minte ca desi caini diferiti raspund la metode diferite, toti au nevoie de un lider binevoitor. Tipetele, lovirile si alte tehnici ce aduc durere si frica nu sunt niciodata o solutie pentru niciun caine – ar putea sa le cauzeze o problema comportamentala sau sa le agraveze una deja existenta.
In concluzie
    Dresajul este cea mai buna investitie pe care o puteti face in relatia dumneavoastra cu cainele. Trebuie insa sa va documentati mai intai pentru a invata o modalitate de a comunica pe care cainele dumneavoastra sa o inteleaga. Fiti persistent si rabdator si mai degraba recompensati cainele pentru ceva bine facut decat sa-l pedepsiti pentru greseli, si nu uitati puteti dresa un caine de orice varsta 

Ce nu stiati despre pisici

Exista multe lucruri pe care un stapan le stie despre pisica sa, cum se ingrijeste, ce mananca si multe alte informatii, ca de exemplu: pisica doarme doua treimi din viata (mai exact 65%), se spala 25%, mananca 5% si se joaca 5%.


Dar exista cateva informatii despre pisici pe care nu le stie toata lumea. Va prezentam aici 20 de curiozitati ce care va puteti surprinde prietenii:


1. Dintre toate mamiferele, pisicile au cei mai mari ochi in raport cu marimea corpului.

2. Daca o pisica toarce, nu inseamna intotdeauna ca se simte bine. Ele torc si cand le este frica sau sunt ranite.


3. O muscatura de pisica se infecteaza mai usor decat una de caine (dar cea mai periculoasa ramane tot muscatura de om!)


4. Pisicile torc cu aceeasi frecventa ca un motor Diesel (de aproximativ 26 de ori pe secunda).


5. Pisicile pot atinge viteze de pana la 50 km / ora.


6. Pisicile albe cu ochi albastri sunt intotdeauna surde. Pisicile albe cu un singur ochi albastru sunt surde doar pe urecehea care corespunde ochiului albastru. Cele albe cu ochi portocalii nu au acest handicap

7. Structura creierului de pisica este mai apropiata de cea a creierului uman decat cea a cainelui.

8. Scheletul de pisica are un numar mai mare de oase decat cel uman (230 fata de 206), iar pisicile au mai multe vertebre decat oamenii (30 fata de 25).


9. Simtul auzului si al mirosului este de trei pana la patru ori mai dezvoltat decat la om, iar cel al vazului de 6 ori.


10. Temperatura normala a corpului pisicii este de 38,8°C.


11. Pisicile pot face salturi de cinci ori mai inalte decat corpul lor.


12. Lungimea mustatilor pisicii este egala cu latimea corpului.


13. Bataile inimii de pisica sunt de circa doua ori mai rapide decat la om (110 – 140 pe minut).


14. Doar pisicile domestice tin coada in sus cand merg, cele salbatice niciodata.


15. O pereche de pisici impreuna cu puii lor pot aduce pe lume in sapte ani pana la 420 000 de urmasi.


16. Sir Isaac Newton nu a descoperit numai legea gravitatiei, ci a inventat si usita pentru pisici.


17. Pisicile nu se miauna reciproc. Acest sunet este rezervat numai oamenilor.


18. Pisicile, girafele si camilele sunt singurele patrupede care, atunci cand merg, deplaseaza deodata labele de aceeasi parte a corpului, adica intai ambele labe drepte, apoi ambele stangi.


19. Pisicile nu disting toate culorile, iar culorile rosu si verde le vad invers.


20. Toate pisicile se nasc cu ochi albastri. Culoarea ochilor se definitiveaza dupa cateva saptamani.